s

s

dijous, 23 de gener del 2020

BIBLIOPROJECTE 9 - Poderosa Àfrica


ÀFRICA, quin continent tant fascinant!



A la biblioteca de l'INS SALVADOR SUNYER hem volgut dedicar-li el primer biblioprojecte d'enguany.

Volíem conèixer més a fons la seva atractiva i poderosa geografia, els seu animals únics, les seves tradicions més ètniques, les seves numerossísimes llengües, els seus paisatges més singulars, algunes de les seves riqueses culturals més emblemàtiques, aquells contes que s'expliquen... i... molt i molt més.







Durant aquests darrers mesos la nostra biblioteca ha anat desenvolupant miqueta a miqueta, trets més africans, per despertar la curiosat de tot l'alumnat que s'hi ha vingut a refugiar a les hores del pati i durant les seves classes.

Molts han estat els grup-classe que han ajudat a desenvolupar i transformar aquest espai carismàtic, tant Sunyer.


Els alumnes de PFI de vendes i PTT d'instal·lacions de l'Ins Salvador Espriu han realitzat una estructura-cuirassa en cartró per la porta d'entrada. 


Es tractava d'un mapa del continent que assenyalava amb colors i bombetes petites, que s'il·luminaven, l'ubicació dels principals productes africans. 



Vet-ho aquí el títol ÀFRICA, les riqueses de tot un contintent.






I, un cop oberta la porta, resultava impactant la quantitat de bocins d'Àfrica que podíem trobar i havíem arribat a crear.


L'alumnat de 1r d'ESO en conjunt, tot i que en diferents matèries, han estat els alumnes més participatius. 

Un gran VISCA pels de primer!




A tecnologia, els de reforç, han realitzat mòbils de 3 peces que hem col·locat al primer travesser. Així que donaven la benvinguda als usuaris de la biblioteca perquè eren el primer que veien. 

La unió d'una sil·lueta acolorida del continent amb un animal ben africà i una imatge ben emblemàtica ha estat una manera d'il·lustrar la seva visió d'Àfrica, el que han cregut més interessant i més destacat.



Sempre que han pogut, han combinat les imatges dels paisatges o de l'activitat humana amb l'animal més característic de la zona: el cocodril amb foto de velers al Nil, el goril·la de les muntanyes amb noies de la zona que carregen atuells al cap, les zebres amb paisatges de la sabana, els camells amb el desert, etc.




Els alumnes de 1r C, suport i SIEI, a socials, han confeccionat banderes dels diferents països africans que hem anat enllaçant en un cordill penjat del sostre, com si fossin banderoles, que travessava del llarg l'espai biblioteca, com podeu observar en les properes fotografies.




Els de reforç de 1r C, suport i SIEI, a socials, també fan confeccionat globus terraquis amb un globus interior i paper maché.  

Ens n'han deixat dos per emmarcar les aportacions del segon travesser i han fet molt bonic.  
                                        
N'heu pogut veure un en context a l'anterior fotografia i aquí en teniu un detall del segon.

També els alumnes de 1r, a visual i plàstica, han posat traç i color a una composició lliure i creativa sobre Àfrica. El segon travesser, emmarcat per les boles del món, ha servit per exposar totes les seves creacions. 

Totes elles molt fresques i intuitives!


 


A llengua castellana, en canvi, els de 1r A i B, han fet recerca sobre les principals característiques dels països africans. Han creat pòsters informatius, que han permès respondre algunes preguntes del tauler de jocs.


De quin tauler de jocs parlem? 

Les bibliotecàries vam muntar 7 jocs sobre Àfrica amb un full informatiu amb instruccions de com jugar-hi, aprofitant un panell de la pissarra mòbil. Qui sabia més sobre l'alfabet,  països, capitals, banderes i informació bàsica podia ser el/la guanyador/a. I tothom podia jugar tantes vegades com volia. També fent equips! Així que els coneixements d'un dia s'afegien als dels altres i el nostre coneixement general del continent es feia més gran cada vegada que jugàvem. 

Hem de dir que per confeccionar les fitxes hem tingut l'ajuda inestimable de les alumnes de 1r i 2n "ajudants de biblioteca" i algunes alumnes "fans biblioteca" de 4t.  



El tauler de multijocs ha servit per jugar-hi lliurement a l'hora del pati, per algunes classes de socials que estaven estudiant Àfrica i per les assignatures de francès i anglès, ja que hi havia marcat en color vermell els països africans que tenen l'anglès i el francès com a segones llengües.

Parlant de llengües, quines llengües africanes penseu que tenen més representació entre l'alumnat del Sunyer?

Els alumnes de CFGM de Comerç han fet recerca i ens les han mostrat en làmines que penjaven del sostre. 

Molt interessant! 




Els alumnes de la SIEI han escollit el conte del Rei Lleó per treballar a classe. També ens han pintat unes il·lustracions dels seus personatges principals i confeccionat un títol que ha decorat tot el voltant d'una finestra.


Aquí els teniu fent-se una foto davant la seva obra.


Els alumnes de 2n Suport, a català, han preferit exposar el seu treball d'un conte tradicional africà: El foc i la pluja. L'han il·lustrat, pintat i explicat a la seva manera. Tothom que ha volgut, l'ha pogut llegir a les lleixes dels diccionaris.



Els alumnes de 2n també han fet franges simbòliques amb sanefes de vestits acolorits, ulls suggerents, pellatges molt animals i vegetació molt selvàtica, per anar col·locant entre les estanteries i així millorar l'ambientació africana. 

Quina bona idea!



Els motius africans, juntament amb les màscares i els mapes lingüístics, han fet que les prestatgeries de davant de la zona "chill out" quedessin xulíssimes. 



Les màscares més reexides i més ben valorades pels nostres usuaris han estat les següents:




 

Els alumnes d'Aula d'Acollida, s'han decidit per recollir informació sobre els principals animals africans (estruç, girafa, zebra hipopòtam, camell, rinoceront, elefant, lleó, guepard, goril·la, ós formiger...)  en fitxes i confeccionar dibuixos que han servit per cobrir les columnes entre estanteries.    
                     

 

Aquí teniu un detall de la grua coronada de més a prop. 




No us sembla una model de passarel·la?












I, finalment, els taulers on les bibliotecàries han mostrat algunes de les revistes, dels llibres i dels contes ambientats en aquest continent. Aquesta vegada les publicacions han  compartir espai amb els animals-puzzle de cartró que han confeccionat els alumnes de 3r de Visual i Plàstica. 

Una idea genial!



Ens acomiadem amb una visió general de com ha quedat la biblioteca des de la taula de les bibliotecàries i amb alguns alumnes, guanyadors de l'enigma, fent el pallasso.



Esperem que a tots us hagi agradat molt participar en el biblioprojecte "Poderosa Àfrica" i hàgim après moltíiiissimes coses.

Quedem a l'espera que els alumnes d'optativa de vídeo ens facin un vídeo-recull, amb aquestes i moltes més imatges, mentre sona el Wacka Wacka meme de la Shakira de fons. 

Serà un bon record del nostre biblioprojecte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada